Belangrijkste boek

boekenkast1600x400

Het bleef voorbij komen op Facebook deze week: Stem voor het belangrijkste boek! Bij nadere bestudering bleek het niet perse te gaan om het belangrijkste boek voor de mensheid (dat zal misschien nog steeds de bijbel zijn of anders Jip en Janneke), maar om het belangrijkste boek voor míj, als lezer. De vraag begon me te intrigeren, want

ik heb nogal wat boeken gelezen. Dat is niet opschepperig bedoeld (ik had op mijn 12e de hele jeugdbieb in mijn dorp al uit, maar dat was niet zo moeilijk), maar ga al die boeken maar eens na. Ik had makkelijk kunnen onderbouwen dat het Nijntje vliegt zou moeten zijn, want dat kon ik ooit dromen. Ik houd nog steeds van het eenvoudige rijm dat altijd klopt. Maar het moest iets groters zijn, dacht ik, zoiets als Nooit meer slapen of The Virgin and the gipsy van D.H. Lawrence, lang mijn lievelingsschrijver, of L’étranger van Camus. In wanhoop of ter inspiratie, ik weet het niet meer, wierp ik daarom gister een blik op mijn boekenkast, En daar stond het, het boek dat mijn leven veranderde: De kabbalist van Geert Kimpen. Hoe ik het in handen kreeg weet ik niet meer, maar ik las het vlak voor mijn 40e verjaardag. Op zoek naar nieuwe inspiratie ging ik een weekje weg met dit boek in mijn tas.  Eén van de dingen die ik me herinner is het belang van getallen, levensjaren volgens de mij vrijwel onbekend Joodse leer van de Kabbala. Wat bleek: je 40e levensjaar is er een van grote inzichten en veranderingen. Toen dacht ik nog wel: goh, da’s ook toevallig dat ik bijna 40 ben, maar nu, 7 jaar later, realiseer ik me dat er inderdaad sinds toen een boel is veranderd. Ik werk aan een boek, blog, schrijf portretten en heb een schrijversdiploma in mijn zak. Zeven jaar, ook dat is een belangrijke eenheid volgens de Kabbala. Ik sluit een periode af van stiekem schrijven naar schrijven voor iedereen die het wil lezen. Dit boek voorspelde dat eigenlijk, maar ik zie het nu pas. Met terugwerkende kracht dus mijn belangrijkste boek!

 

Inmiddels is de ‘belangrijkste-boek-verkiezing’ voorbij. De uitslag vind je hier: http://www.2016jaarvanhetboek.nl/2016/09/23/de-bijbel-gekozen-tot-het-belangrijkste-boek/

Foto Voline van Teeseling

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *