Hoofdpersoon

proust-a-la-recherche-600x150
Al een tijd werk ik aan een boek, een ‘geromantiseerde biografie’ zoals ik het noem. De hoofdpersoon van het boek, de échte althans, moest even slikken toen ik dat zei. Zo romantisch vindt ze haar levensverhaal niet. Maar toen ik uitlegde dat ik bedoelde dat ik haar verhaal als een goed leesbare roman wilde opschrijven in plaats van een droge opsomming van gebeurtenissen vond ze het goed. Heel goed zelfs. Ze gaf me de vrije hand om alles wat ze me vertelde en alles wat ik vond in archieven en geschiedenisboeken, te verwerken zoals ik wilde.  Nu leef ik intensief samen met de hoofdpersoon van het boek. Elke dag denk ik eraan hoe zij in bepaalde situaties gereageerd zou hebben, hoe ze zich gevoeld zou hebben, wat ze gezegd kon hebben. Hoe ik kan verklaren waarom de ene gebeurtenis leidt tot de volgende. En hoe ik het zo opschrijf dat het een spannend boek wordt dat het echte verhaal recht doet. De hoofdpersoon in het boek is al lang de persoon niet meer die ik interviewde. Ik heb haar een beetje gekarikaturiseerd, haar scherpe randjes ben ik nog scherper aan het neerzetten, hele nuances laat ik weg. Anders dan bij fictie waarin je de hoofdpersoon moet opbouwen, moet ik mijn hoofdpersoon een beetje afbouwen, indikken. Het wordt een interessant persoon, die ik zowaar nog begin te begrijpen ook.

Ik hoop maar dat de echte hoofdpersoon het ook nog leuk vindt als ze het volgende stuk tekst leest. Met het eerste was ze heel blij. Toen beschreef ik haar als klein meisje. Dat is altijd fijn om te lezen, hoe je was als klein meisje. Maar ze wordt langzaam volwassen in het boek en het zou een ongeloofwaardig verhaal worden als het dan nog alleen maar fijn is, zeker met haar geschiedenis. Toch word ik steeds zekerder van mijn zaak. Weet ik hoe ik haar als romanpersonage moet vormgeven. Ik heb weer bijna een hoofdstuk af, dus binnenkort hoor ik weer wat ze er van vindt. Ik laat het jullie weten!

 

De afbeelding komt uit de stripversie van de werken van Proust. Hij bedacht een checklist voor personages die veel schrijvers gebruiken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *