De Amerikaanse prinses

handtekening-annejet-vd-zijl-4000x1000

Ik was van plan een soort recensie te plaatsen van het boek ‘De Amerikaanse prinses’ van Annejet van der Zijl en er dan nog enkele quotes van de auteur zelf aan toe te voegen. Ze was gisteravond namelijk in de Centrale Bibliotheek in Utrecht voor een lezing. Toen ik daar gisteravond vandaan kwam dacht ik daar anders over. Niet een recensie van het boek, maar de woorden van de schrijfster over waar het allemaal om gaat in een biografie als deze zijn de moeite waard. Ik hoef dan niet te neuzelen over details, iets wat andere recensenten toch beter kunnen, want ik ben het type van de grote lijnen. Zo ook Annejet van der Zijl, alhoewel het natuurlijk ook de gedetailleerde beschrijvingen in haar boek zijn, die het zo leesbaar maken. Waarom zouden we geïnteresseerd moeten zijn in dit verhaal over een volslagen onbekende Amerikaanse dame die zijdelings iets te maken heeft gehad met ons Koninklijk Huis? Annejet van der Zijl gaf gisteravond het antwoord: ‘Veel Europeanen zijn eigenlijk nooit los gekomen van hun oorlogsverleden en blijven verder gaan als slachtoffer van wat ze is overkomen. Ik was toe aan een verhaal over iemand die anders om ging met verlies en dramatische gebeurtenissen. De Amerikanen zijn bij uitstek mensen die weten hoe je steeds weer opnieuw kunt beginnen. En wat bleek… Allene Tew kon dat als de beste! Het was heel verfrissend om bibliotheek-posteraan haar biografie te werken’.  Als lezer ga je als je een goed boek in je handen hebt helemaal leven met de hoofdpersoon. Voor een schrijver is dat niet anders, alleen duurt het schrijven van een boek natuurlijk veel langer dan het lezen ervan. Annejet: ‘Wat zo interessant is aan de persoon van Allene Tew is dat de hoogte- en dieptepunten in haar persoonlijke leven gelijk opgaan met die van de geschiedenis. Minstens zo belangrijk is dat ze me op een thema bracht dat ook voor mij boeiend is. In Allene Tews geval was dit de vraag hoe je omgaat met verlies. Zij laat zien dat je niet altijd eindeloos over verlies hoeft te praten, maar er mee om kunt gaan zoals sommige oorlogsinvaliden: je laat een kunstbeen aanzetten en gaat dapper verder.’

 

Grote foto Voline van Teeseling, foto poster Centrale Bibliotheek Utrecht

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *