Inspiratie

inspiration 1920x480

Voor mijn gevoel heb ik aan inspiratie geen gebrek. Toch wil mijn boek even niet vlotten, mijn strakke planning en de opgevoerde hoeveelheid woorden per dag ten spijt. Genoeg of niet, inspiratie was in ieder geval het onderwerp de afgelopen weken. Het diende zich aan in allerlei vormen en gedaanten. Iedere schrijver heeft inspiratie nodig. Sterker nog, ieder mens wil op zijn tijd geïnspireerd raken. Er staat dan ook een hele inspiratie-industrie klaar om je te helpen. Ik las er een interessant artikel over in De Correspondent. Ook werkte ik intensief aan een portret van een componiste waarin het onder andere ging over waar ze haar inspiratie vandaan haalt. Het zette me aan het denken. Waar haal ik mijn inspiratie eigenlijk vandaan? Ik krijg bij inspiratie altijd kleurrijke beelden voor ogen van boeiende tentoonstellingen, strandwandelingen, concerten en gedekte tafels met lekker eten en wijn in een met zon overgoten boomgaard. Maar misschien krijg ik die beelden alleen maar omdat ze zijn voorgeprogrammeerd door de inspiratiegoeroe’s die via mijn Facebook-account en mailadres proberen binnen te dringen.

Als ik iets langer nadenk moet ik toegeven dat ik best weet waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Het zijn mensen waar ik mijn ideeën bij of door opdoe. Gewoon ménsen van vlees en bloed. Ooit leerde ik dat ik behoor tot de groep der extraverten, althans volgens de definitie van een erkend managementmodel. Extraverten zijn zij die inspiratie opdoen en ideeën vormen door contact met anderen. Al pratende en druk communicerende smeden deze extraverten hun plannen. Die anderen dus, daar gaat het mij om. Dat kunnen vrienden zijn met wie ik een goed gesprek voer of andere schrijvers in spé waar ik af en toe samen mee zit te werken in cafés. Ook heel inspirerend zijn ontmoetingen met succesvolle schrijvers in bijvoorbeeld de boekhandel of op festivals. Mensen die ik vluchtig ontmoet bij de kassa of in de bibliotheek en die mijn fantasie prikkelen kunnen me plotseling nieuwe inzichten en ideeën bieden, maar niet zelden ook zijn het bekende figuren die de krant halen en me zo fascineren dat ze mij enthousiast aan het schrijven krijgen.

Het is een mix van de persoonlijkheden en de verhalen achter al deze mensen die me aanzet tot schrijven of die me bij de les houdt. Alle wandelingen, tentoonstellingen, concerten en mooi gedekte tafels ten spijt, heb ik hen het hardst nodig om aan de gang te blijven. Ja natuurlijk, die mooie dingen heb ik ook nodig, ter ontspanning, om weer op te laden, maar dat is toch iets anders. Eén enkel wijs woord van een van mijn schrijfmaatjes kan al genoeg zijn om een hoofdstuk af te maken. Een verrassende opmerking van een vriend kan me weer scherp doen inzien wat ik eigenlijk wil vertellen met mijn boek en een raak inzicht van een publiek figuur kan mijn werklust weer aanzwengelen.

Vandaar dat mijn voornemen om even helemaal niemand te zien en keihard te werken aan mijn boek niet zo wilde lukken de afgelopen weken. God zij dank heb ik de komende dagen weer vol staan met afspraken met vrienden, ex-cursisten van de Schrijversacademie en een clubje nog onbekende mensen om muziek mee te gaan maken. Zojuist trouwens ook erg gelachen met en om mijn geestige huisgenoten. En meteen ook weer genoeg inspiratie opgedaan om eindelijk dit blog af te maken.

 

Dit blog verscheen op Schrijven Online op 12 juni 2017. Zie hier.

Foto Pixabay/sasint

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *