Eerherstel

décalcomanie - 450x115

Hij is De Grote Afwezige in het leven van mijn hoofdpersoon. Omdat hij zowel in de werkelijkheid als ook als personage in het boek al vroeg dood gaat, speelt hij nauwelijks een rol in mijn boek. Toch liep ik deze zomer ongemerkt rond met hem in mijn koffer. De afgelopen vakantieperiode ben ik weinig aan schrijven toegekomen. Ik weet niet hoe andere schrijvers dat doen, maar schrijven tijdens vakanties is niet mijn ding. Voorgaande jaren zat ik nog wel eens in een huisje met een terras en een fatsoenlijke tafel, maar dit jaar werd het verlangen naar kamperen te groot bij mijn gezinsleden. Van nature al niet echt een ochtendmens, bleek ik al helemáál geen ochtendschrijver in het natte gras. Zo kon De Grote Afwezige bijna twee maanden ronddolen door mijn hoofd en ergens in een zijvakje in mijn hersenen ongemerkt meereizen. Ongemerkt ja, want ik hield me immers even niet bezig met mijn boek. Toch was hij er bij toen ik een vriendin opzocht en sprak over haar overleden vader. Hij was er in de haven van Brixham waar een stadbeeld van Willem van Oranje mijn gedachten naar de Nederlandse marine voerde, lange tijd de werkgever van De Grote Afwezige. Hij was er ook bij op dat uitzichtpunt in Cornwall vanaf waar je je op een eiland waande, ongeveer zo groot als Wieringen. Wieringen ja, de plek waar De Grote Afwezige zijn laatste jaar doorbracht.

Ik had het zelf dus niet echt in de gaten, maar al die tijd was hij bij me. Ik dacht veel over hem te weten, omdat ik wat feiten over hem heb opgediept, maar nu realiseer ik me dat ik hem nauwelijks heb leren kennen. Wat was hij voor man? Hoe zag hij eruit? Hoe praatte hij? Wat zou hij gedacht en gedaan hebben als hij in leven was gebleven? Hoe zou zijn relatie met mijn hoofdpersoon geweest zijn? Moeilijk uit te vinden, want na zijn dood werd er nauwelijks meer over hem gesproken.

Toen ik mij weer achter de laptop zette en probeerde verder te gaan waar ik was gebleven, drong hij zich ineens aan me op. Hij sprak via mijn vingers, wilde zijn mening geven, wilde me laten weten hoe hij er over dacht. Ik liet hem zijn gang gaan. Want natuurlijk moet hij ook een rol hebben in het verhaal. Hij is belangrijk voor mijn hoofdpersoon, zijn afwezigheid zelfs cruciaal voor het verhaal. Ik weet nu hoe hij die rol gaat opeisen. Dankzij of ondanks mijn vakantie? Of heeft hij zich gewoon een beetje ontfermd over mij als dank voor de reis deze zomer?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *