Sabina – vrouw van Hadrianus

Sabina cropped

In steeds meer musea kun je virtueel door het tijdperk reizen dat wordt tentoongesteld. Zo was er de laatste keer dat ik het Romeinse badhuis in Bath bezocht op scherm te zien hoe de warmwatervoorziening onder de vloer er uit moet hebben gezien. Je kon er virtueel doorheen wandelen en de stokers aan het werk zien. De keer daarvoor dat ik er was, kon je slechts kijken naar de opgegraven resten van wat eens een ingenieuze eerste vloerverwarming was.

Zoals in Bath je voorstellingsvermogen nu een handje wordt geholpen, zo is ook het boek Sabina – vrouw van Hadrianus van Nynke Smits. Waar de Romeinse tijd mij toch vooral is voorgeschoteld in de vorm van ruïnes en oude teksten, komt die bij Sabina meer dan tot leven. Uit de resten van de muur van Hadrianus in Engeland die ik ooit bezocht, rijst een vrouw die niet alleen beweegt en praat, maar die ook een bijzonder interessant karakter moet hebben gehad. Dat Sabina een intelligente persoon moet zijn geweest die het nodige heeft meegemaakt kun je wel verzinnen, maar haar vormgeven zoals Nynke Smits dat doet, dat noem ik pure kunst. Als een beeldhouwer hakt, beitelt en schaaft ze aan je beeld van een Romeinse keizer en zijn vrouw totdat je je hen beide herinnert als uit je eigen verleden. Je was erbij, je hebt hen leren kennen vanuit hun slaapkamer, vanaf het forum waar ze naar de menigten zwaaiden en vanaf de boot over de Nijl.  Sabine blijkt een gevoelige en intelligente vrouw, een sociaalvoelend wezen en flink recalcitrant zo af en toe. Zij verschijnt in dit boek als een vrouw die teleurgesteld is in de liefde, die weer opkrabbelt en zichzelf opnieuw uitvindt, zo’n beetje, zo stel ik me dat tenminste voor, zoals Hilary Clinton of Koningin Juliana in onze tijd.

Wat is het fijn dat er boeken zijn en vooral dit boek! Dan kan ik deze ervaring weer met jullie delen en hopelijk jij weer met anderen. Een boek, een herinnering om nog eens op te halen wat mij betreft!

Foto: uitsnede uit foto van Wikipediapagina https://en.wikipedia.org/wiki/Vibia_Aurelia_Sabina

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *