Help! Ik schrijf een boek

Selectie van blogs over de perikelen rond het schrijven van mijn eerste boek. Zie ook mijn blogs onder dezelfde titel (maar met andere inhoud!) op Schrijven Online.

Loe de Jong

Loe de Jong 800x200

De man in de bibliotheek die ik om hulp vroeg had er nog nooit van gehoord. ‘De boeken van wie?’.
‘Loe de Jong. Hij schreef Kroniek van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Twaalf delen, meer dan twintig boeken’.
‘Nooit van gehoord. Ik zoek het even op’. De behulpzame man was er via de digitale catalogus snel uit: ‘Het staat in ons archief. Dat moet u apart aanvragen’.

Wie wil weten wat precies waar en wanneer gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog kan niet om dit standaardwerk heen. Alles, maar dan ook Lees meer

Detective

Detective2 4000x1000

Af en toe voel ik me net Sherlock Holmes, speurend naar clous voor de raadsels die zich tijdens het schrijven van mijn boek aandienen. Vorige week was weer een speurweek, waarin ik naar Den Helder reisde om twee archieven te bezoeken. Eén archief was het meest spannend: het Historisch Documentatiecentrum Marinebedrijf. Ik was er namelijk achter gekomen dat Lees meer

Dialoog

Dialoog afb 2 4000x1000

Kort geleden was ik bij de presentatie van het boek ‘Zoeken naar George’  door Kim Heijdenrijk. Ik was erg nieuwsgierig naar haar boek en had er via verschillende kanalen al over gehoord. Voor wie dit niet geldt: Kim Heidenrijk ging op zoek naar een zekere George Krul die begin van de 20e eeuw werd geboren in een van de armste buurten van Den Haag, ‘op het veen’ zoals ze daar zeggen. Deze George (‘Sjors’) schreef in 1916 een kaartje aan Lees meer

Caféschrijven

foto-cafe-utrecht-2000x500

De voordelen van het schrijven van een boek in een café moeten niet worden overdreven. Ik doe het geregeld, ergens in een café gaan zitten met een kopje espresso en mijn laptopje en dan de 500 woorden produceren die ik van mijzelf minimaal per dag moet schrijven. Ik vertel mensen dan dat het zo helpt om helemaal te focussen op mijn tekst en Lees meer