Wat ik lees

Mijn mening over de familieverhalen & biografieën die ik lees

Vaslav

nijinksy 550x138

Over balletdanser Vaslav Nijinsky is al een boel geschreven, dus als je daar dan nog een roman over zijn leven aan toevoegt moet je wel goed weten wat je doet. Bij Arthur Japin had ik wat dat betreft weinig twijfels: hij is een groot verteller. Pas nu ik zijn boek uit heb en er over nadenk, realiseer ik me hoe knap Lees meer

Ondanks de zwaartekracht

Afb bollenplein Amsterdam

Het is ontegenzeglijk een trend, misschien zelfs wel al enige tijd dé trend in de Europese literatuur: een waargebeurd verhaal (her)vertellen en er dan als schrijver je eigen verhaal in verweven. Dat kan je eigen zoektocht naar de feiten zijn, zoals in Het pauperparadijs van Suzanna Jansen of in Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans, maar ook je eigen overdenkingen Lees meer

Sabina – vrouw van Hadrianus

Sabina cropped

In steeds meer musea kun je virtueel door het tijdperk reizen dat wordt tentoongesteld. Zo was er de laatste keer dat ik het Romeinse badhuis in Bath bezocht op scherm te zien hoe de warmwatervoorziening onder de vloer er uit moet hebben gezien. Je kon er Lees meer

Selma

Mao 2

Ik las Selma – Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao van Carolijn Visser alweer enkele maanden geleden, maar heb gedraald om er mijn mening over te geven. Ik zal het maar toegeven: ik vond het niet in alle opzichten een geweldig boek, maar heb altijd zo veel respect voor schrijvers dat ik het moeilijk vind om een wat minder Lees meer